31 de març, 2008

Els dirigents de l´antiga Corona d´Aragó commemoren el naixement de Jaume I

El monestir de Poblet va acollir ahir l'acte d'homenatge al rei Jaume I en el 800 aniversari del seu naixement. A la cerimònia hi van assistir els presidents autonòmics de Catalunya, Aragó i Balears: José Montilla, Marcelino Iglesias i Francesc Antich
Vuit-cents anys després del naixement de Jaume I "el Conqueridor", rei d'Aragó, Mallorca i València, els presidents dels governs autonòmics dels territoris que antigament van formar part de la Corona d'Aragó es van reunir ahir al monestir de Poblet per a celebrar la diada. Hi eren José Montilla, Marcel·lí Iglesias i Francesc Antich, representants de Catalunya, Aragó i Balears, però hi faltava Francisco Camps, president del País Valencià.El president de la Generalitat valenciana va enviar en representació la consellera de Cultura, Trinidad Miró.

L'acte va començar amb una ofrena floral dels tres presidents davant de la tomba de Jaume I, que es troba a Poblet. El pare abat de Poblet -monestir de l'orde del Císter fundat l'any 1150- Josep Alegre, va destacar la figura de Jaume I, "expandint i unificant els territoris de parla catalana" i va insistir en el "respecte a la identitat de cada autonomia".Respecte a Francisco Camps, l'abat va manifestar que, malgrat no ser-hi present "el País Valencià sempre ha tingut molt present la figura de Jaume I".

Els tres presidents van coincidir en els seus parlaments en la importància "de la unió dels territoris per fer front comú al futur, tal com es feia en temps de la Corona d'Aragó".Francesc Antich va destacar que "els vincles de l'antiga Corona d'Aragó encara es mantenen" i va reivindicar la unió d'aquests territoris actualment. Marcel·lí Iglesias, per la seva banda, també va instar a la unió dels pobles i no va deixar de banda l'actualitat:"Com sempre, entre els veïns tenim problemes per resoldre, problemes com la bona administració de l'aigua, els arxius de la Corona d'Aragó o el suport que des de la política hem de prestar a la solució de conflictes com els que tenen en aquest moment els bisbes, a conseqüència de la modificació de les fronteres eclesiàstiques".

Parlant en català, Iglesias va puntualitzar: "Des de l'Aragó aportarem tota la nostra capacitat, el que volem és mantenir una amistat i cooperació que ens ajudi a superar conflictes i projectar la societat cap al futur".En la seva intervenció, el president de la Generalitat, José Montilla, que va tancar l'acte, va manifestar que ara, com en temps de Jaume I "és important el paper del rei, va ser i és gran, però la història l'escriuen els pobles" i va instar: "Tots podem seguir formant part d'un projecte compartit, ningú és més que ningú i ens fa falta treballar des d'una perspectiva conjunta. Tots els pobles d'Espanya formen part del projecte del futur d'Europa".Un grup de música tradicional catalana i una exhibició de gegants va tancar la celebració, que va comptar també amb la presència de diverses autoritats municipals i comarcals de la demarcació de Tarragona.

+ Informació: Diari de Girona

1 Comments:

Anonymous Anònim said...

Gracies per bloc intiresny

10:12 a. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home