07 de juliol, 2006

Creació del Patronat de l'Arxiu de la Corona d'Aragó


La ministra de Cultura, Carmen Calvo, ha anunciat hui després de la reunió mantinguda amb els consellers de Cultura de Catalunya, Illes Balears, Comunitat Valenciana i Aragó, l'acord de constitució del Patronat que gestionarà l'Arxiu de la Corona d'Aragó amb seu actual a Barcelona. Calvo ha destacat que "després de 20 anys" de reclamacions, este és el "moment oportú" a causa del "procés de renovació estatutària que s'ha portat a terme a València i a Catalunya i els que es tramiten per a Aragó i per a Balears". En este sentit, ha assenyalat que "la conformació d'este Patronat porta causa política i jurídica dels Estatuts anteriors i dels actuals" per la qual cosa, ha dit, s'ha fet "un treball constitucional molt important d'acord a les modificacions estatutàries. En este sentit, donem resposta a una demanda molt llarga dels estatuts".La ministra ha destacat també la "presència igualitària" de totes les comunitats dins del Patronat com un "missatge democràtic i positiu per als ciutadans". L'acord establix un sistema paritari a través de qual, l'Estat manté "la seua competència" com a propietari de l'Arxiu i establix un "torn rotatori anual", durant el qual, "els consellers de Cultura, més un vocal" presidiran el Patronat, ha explicat Calvo. Durant la reunió s'ha acordat el text esborrany del projecte, el Reial decret del qual es presentarà davant del Consell de Ministres "a finals de setembre", ha informat la ministra. Durant este mes, es "realitzarà una anàlisi tècnica" que determinarà el cos central de l'arxiu i separarà els documents, afegits posteriorment, que pertanyen a Catalunya.Calvo ha qualificat el resultat com un "missatge democràtic" per als ciutadans i ha definit la trobada d'"absolutament constructiva" i "històricament molt positiva". Al seu torn, ha destacat el "to de lleialtat constitucional" mantingut pels representants dels diferents governs autonòmics.
COMPOSICIÓ DEL PATRONAT
El Patronat de l'Arxiu de la Corona d'Aragó, que serà l'òrgan rector col·legiat d'este i que queda adscrit al Ministeri de Cultura, es crea d'acord amb allò previst en la Constitució Espanyola i amb els Estatuts d'Autonomia de Catalunya, Comunitat Valenciana, Aragó i Illes Balears. D'altra banda, la posada en marxa del Patronat servirà per a reforçar l'especial col·laboració d'estes quatre comunitats autònomes per a la millor conservació dels fons documentals de l'Arxiu i per a facilitar la investigació històrica i la projecció cultural d'este en l'àmbit dels territoris afectats i fora d'ells, informa el Ministeri de Cultura.El Patronat estarà presidit per la ministra de Cultura i comptarà amb una vicepresidència que ostentarà un conseller autonòmic que exercirà les seues funcions per torn rotatori. Este òrgan col·legiat comptarà, a més, amb 14 vocals nats: Els tres consellers de Cultura restants de les comunitats autònomes, el director general del Llibre, Arxius i Biblioteques del Ministeri de Cultura, el director general de Cooperació Cultural del Ministeri de Cultura, el director general de Belles Arts i de Béns Culturals del Ministeri de Cultura, la secretària general tècnica del Ministeri de Cultura, el director general competent en matèria d'arxius de cadascuna de les quatre Comunitats Autònomes, el director general de Cooperació Autonòmica del Ministeri d'Administracions Públiques, el subdirector general d'Arxius Estatals del Ministeri de Cultura i el director de l'Arxiu de la Corona d'Aragó, que actuarà com a secretari.A més, el Patronat comptarà amb huit vocals de designació entre personalitats rellevants en l'àmbit de la cultura i que desenvoluparan les seues funcions per un període de tres anys, a comptar des de la data dels seus respectius nomenaments. D'estos, quatre seran designats a proposta del Ministeri de Cultura i els quatre restants a proposta i a raó d'un per cada comunitat autònoma.
FUNCIONAMENT
El Patronat actua en Ple i en Comissió Permanent. Entre les principals funcions del Ple estan l'emissió d'un informe preceptiu sobre qualsevol eixida permanent de fons de l'Arxiu, aprovar el pla d'actuació anual, conéixer i informar sobre els plans i programes d'adquisicions i de conservació dels fons, informar la Memòria Anual d'Activitats que elabore el director de l'Arxiu i l'avantprojecte de pressupost o fomentar la relació i l'intercanvi de caràcter tècnic i històric amb altres arxius.El projecte presentat per la ministra a les comunitats autònomes preveu que el Patronat podrà constituir al seu si comissions per a assumptes determinats, i designar el president i els vocals que les formen. En este sentit, el Patronat podrà acordar l'assistència a determinades sessions d'experts de l'Arxiu o aliens a este, la presència dels quals s'estime d'interés pel que fa als assumptes a tractar.Esta proposta té les mateixes característiques que els Patronats que regixen l'Arxiu d'Índies i l'Arxiu de la Guerra Civil.

1 Comments:

Anonymous Anònim said...

Really amazing! Useful information. All the best.
»

5:58 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home