30 de novembre, 2006

La campanya "Rius nets, Aragó viu" arriva al Matarranya

L'Institut Aragonès de l'Aigua durà aquest cap de setmana a la Comarca de Matarranya el nou programa de sensibilització i educació ambiental cridat Rius nets, Aragó viu . La campanya, en col·laboració amb l'Associació Sargantana, recorrerà totes les comarques, i està dirigida a tota la població, gràcies a una combinació de diversió i l'aprenentatge.
El programa d'actes començarà el dijous en la Casa de Cultura de Vall-de-roures, a les 19:30 hores. Allí tindrà lloc la xerrada informativa: Rius nets, Aragó viu a càrrec de l'Institut Aragonès de l'Aigua , així com la presentació del Programa a càrrec de Sargantana i la projecció del DVD Aragó, rius d'Art amb música en directe.
El divendres, es desenvoluparan activitats de sensibilització ambiental per a col·lectius i centres educatius interessats .
El dissabte i des de les 11 hores es partirà des de la parada d'autobusos de Vall-de-roures per portar a terme la senda interpretativa Camins d' Aigua : Ruta Fluvial de Vall-de-roures . Amb aquest passeig es comprovarà la importància de l'aigua per a tots els éssers vius, acostant-lo als ecosistemes del riu i descobrint les sensacions que desperten en els visitants. A la tarda, a partir de les 16 hores, es partirà des de l'estació d'autobusos del municipi per a realitzar una visita guiada pel pantà de Pena .
El diumenge, a les 11,30 hores, l'activitat es traslladarà a Fòrnols on tindran lloc tallers i jocs entorn de l'aigua amb els quals es descobriran els secrets d' aquest recurs. Haurà gymkana de l'aigua , un taller per a adults sobre la importància de les aigües subterrànies, un taller infantil sobre l'increïble viatge de la truita i jocs de relleus per a tots .
A la Comarca de Matarranya destaquen actuacions incloses en el Pla Especial de Depuració que es licitaran en la tercera fase del projecte. Entre elles destaca la construcció de set estacions depuradores d' aigües residuals que tractaran les aigües deBeseit, Calaceit, Queretes, La Freixenda, Massalió, Pena-roja iVall-de-roures, i el pressupost de les quals ascendeix a més de 12.510.000 euros. Quan entren en funcionament, es depurarà l' aigua residual del 66% de la població, 20.857 habitants sobre una població de 31.600 habitants . A més, dins del Pla de l'Aigua , l'Institut Aragonès de l'Aigua inclou inversions en la Comarca de Matarranya que ascendeixen a 3.223.000 euros, destinats a 33 actuacions que beneficiaran a 16 entitats locals .