21 de setembre, 2010

Recreació Històrica del Front d'Aragó a Bellmunt



Óscar Ibáñez, organizador de esta cita, ha señalado que nació con la intención de "recuperar la memoria histórica, que podamos ver cómo se vivía en aquella época, no sólo los soldados, sino también la población civil".

Por eso, "vamos a montar campamentos de guerra, un hospital de campaña, una iglesia de campaña" y realizarán visitas guiadas a dichos elementos, según ha explicado.

Asimismo, han solicitado armamento de la época a la Academia General Militar, entre ellos un tanque ruso con el que esperan poder realizar demostraciones sobre el terreno.

Según ha destacado Ibáñez, en la tarde del 25 de septiembre "haremos un golpe de mano" al Puente Viejo de Belmonte, mientras que en la mañana del domingo se realizará la recreación histórica, propiamente dicha: "vendrán grupos de recreación de toda España y haremos la toma del pueblo".

Durante el fin de semana también se inaugurará la exposición '1938, la Guerra relámpago en el Bajo Aragón' y se presentará una novela sobre la Guerra Civil. También habrá una feria de objetos militares y antigüedades.

+ Informació: http://recreacionesfrentedearagon.blogspot.com/

La comarca del Matarranya engegue un projecte per a integrar nuclis urbans al seu paisatge


Des de finals de juliol s’ha posat en marxa lo projecte d’integració de nuclis urbans municipals al paisatge per al 2010. Lo projecte s’engegue gràcies a un conveni entre la Comarca del Matarranya i l’Institut Aragonès d’Ocupació, i permet desenvolupar actuacions que ja es van iniciar en anteriors convenis en matèria paisatgística.

Per a l’execució del projecte, la Comarca del Matarranya ha contractat set treballadors, en concret un encarregat i sis peons especialistes, tots ells en situació de paro. Les actuacions previstes tenen una durada de quatre mesos i durant este temps se treballarà en la reducció d’impactes visuals als voltants dels municipis de la comarca, on los valors paisatgístics són part integrant del seu interès.

En estos treballs d’integració, que s’estan desenvolupant actualment, s’utilitzen los mitjans tradicionals de la pròpia comarca, per a evitar distorsions amb l’entorn. Amb l’execució del projecte d’integració s’aconsegueix disminuir lo paro estacional al sector agrari i a més s’afavoreix la inserció laboral d’estos treballadors, ja que durant quatre mesos ocupen una sèrie de feines que permeten la seua qualificació.

Informació: Comarques del Nord

Cantem junts. Cançons arreplegades al Matarranya



Cantem junts. Cançons arreplegades al Matarranya
és l’extraordinari resultat del Projecte d’Innovació i Investigació Educativa Cantem junts, coordinat per la professora de música Margarita Celma Tafalla, que s’ha desenvolupat en el CEIP Vicente Ferrer Ramos de Vall-de-roures durant els cursos 2005-2006 i 2006-2007 i en què hi ha participat alumnat, professorat i una gran part de la població com a informant: pares, iaios, familiars, amics, veïns… El llibre, que també du un CD que ha enregistrat les composicions, conté una cinquantena de cançons, la major part recollides pels mateixos alumnes, organitzades per temàtiques diferents: per als més menuts, per a jugar, per celebrar festivitats, per ballar, per rondar…Cada cançó té anotat qui l’ha transmès, qui l’ha arreplegat, qui ha fet la transcripció musical, qui l’ha interpretat en el CD, la transcripció musical i també inclou un dibuix a tot color fet pels mateixos alumnes que il•lustra la cançó.
Al final del llibre hi ha cinc temes harmonitzats a dues veus ja que el projecte educatiu ha inclòs com una activitat paral•lela la formació d’una coral escolar que canta aquestes i altres composicions musicals tradicionals.
L’objectiu principal d’aquest projecte, com molt bé s’explica en la introducció, és intervenir en el folklore oral, abans no siga massa tard, a través de la seua recuperació, l’enregistrament i la valoralització com un ric llegat que es posseeix i que existeix des de fa molts segles formant part de la nostra llengua, de la nostra història i, en definitiva, de la nostra identitat cultural.

Carles Sancho Meix

17 de setembre, 2010

El Matarranya cree la primera Carta del Paisatge d'Aragó


La comarca del Matarraña tendrá la primera Carta del Paisaje de Aragón, un instrumento en el que todos los agentes sociales del territorio plantearán estrategias y actuaciones de protección, gestión y ordenación del territorio a través de tres talleres. Hasta la fecha, este tipo de iniciativas solo se han puesto en práctica en Cataluña y en algunos departamentos franceses. Una vez que esté finalizada, se contemplará como una hoja de ruta donde se plasmarán las acciones que deben ser llevadas a cabo en los próximos años.
Desde febrero, alcaldes, ciudadanos, ecologistas, empresarios, asociaciones, sindicatos, y otras entidades sociales intervienen en el desarrollo de este documento mediante jornadas participativas. El objetivo es llegar a acuerdos comunes sobre cómo debe gestionarse el patrimonio natural de la comarca, y qué figuras de protección deben crearse desde el respeto mutuo.
Alberto Moragrega, alcalde de Beceite, insistió en que se debe hacer hincapié en suavizar "el impacto visual de algunas construcciones que no se corresponden con un entorno rural. Se trata de aplicar el sentido común para ordenar los espacios, recuperarlos y fomentar la convivencia entre todos".

Urbanismo incontrolado

Precisamente, el urbanismo incontrolado, con edificios construidos sin seguir un patrón, son algunos de los principales problemas detectados, según señaló Jordi Bellmunt, director del máster de arquitectura y patrimonio que la Universidad Politécnica de Barcelona está realizando en la zona. Los estudios de los 46 alumnos que cursan el máster aportarán, asimismo, datos para la confección de la Carta del Paisaje. Isaías Estecha, representante de la asociación Repavalde (Recuperación del Patrimonio de Valderrobres), acoge con esperanza este proceso. "Ya era hora de que las administraciones tomaran cartas en el asunto. En la asociación nos sentíamos impotentes porque veíamos que el paisaje se deterioraba y no podíamos hacer nada. Ahora es nuestra oportunidad", indicaba Estecha. No obstante, para el miembro de la ejecutiva de UAGA, Bernardo Funes, antes de tomar decisiones es necesario estudiar las contrapartidas que las figuras de protección tendrán para los agricultores y los ganaderos, en cuanto a limitaciones de su actividad.

Desde la Asociación de Empresarios Matarrañenses se contempla con optimismo esta medida. Su representante, Feli Gascón, considera necesario adoptar un acuerdo que "sirva para proteger la naturaleza y el paisaje".

+ Informació: Que es la Carta del Paisatge del Matarranya

La Carta del Paisatge del Matarranya

Les Cartes del Paisatge a Catalunya

16 de setembre, 2010

Visita dels Senyors de calatrava a Pena-Roja(Juliol 2010)


Visita dels Senyors de Calatrava a Pena-roja (2010)

Se comunique a tots los veïns de la vila, i als de les rodalies, que el dia 31 de juliol de 2010 los nostres Senyors de l’Ordre de Calatrava visitaran los seus dominis.

9.30 Amorzar al carrer del vent

10-14 i 16-20h Fira d’oficis tradicionals

20.30 Representació teatral de la visita dels Senyors de Calatrava (teatralització de Desideri Lombarte)

+ informació: Calatravos Pena-Roja