19 de desembre, 2006

Premi de literatura en llengua catalana Guillem Nicolau 2006


Susana Antolí ha estat la guanyadora del Premi de literatura en llengua catalana Guillem Nicolau 2006, que atorga el Govern d'Aragó. El Premi Guillem Nicolau està destinat a premiar una obra de creació literària en qualsevol gènere (narrativa, poesia, teatre, assaig, traducció, etc.) escrita en qualsevol de les modalitats del català parlat a Aragó, d'autors aragonesos o relacionats amb Aragó.

L'escriptora ha rebut aquest guardó per l’obra Tornem a ser menuts "per la construcció d'un món imaginari que incorpora de forma innovadora elements de la tradició i de la terra quotidians, amb un llenguatge fresc i senzill, accessible al públic infantil i juvenil".

Un esment especial ha anat per La construcció de la Casa del Pari de C. Andreu Sancho.

15 de desembre, 2006

Jornada para analizar cómo se aplica en Aragón la Agenda 21

Casi un centenar de personas participaron ayer en una Jornada sobre la Agenda 21, organizada por el Departamento de Medio Ambiente del Ejecutivo autonómico con el objetivo de analizar la aplicación en la Comunidad de Aragón de este programa de desarrollo sostenible promovido por las Naciones Unidas. En ella se reunieron representantes de las entidades locales que han puesto en marcha o tienen previsto emprender el proceso de la Agenda 21, así como técnicos de las consultoras que desarrollan estos documentos, señaló el Gobierno de Aragón en un comunicado.El objetivo de la jornada es facilitar el encuentro entre las distintas entidades, repasar los fundamentos teóricos y las expectativas de futuro.

Exposició a La Fatarella (Terra Alta)

Debat al Congrés de la Llei de la Memòria Històrica

El Congrés dels Diputats ha donat llum verd a la tramitació parlamentaria de la llei de la memòria històrica, després de rebutjar les esmenes presentades.
La Vicepresidenta del Govern espanyol, Maria Teresa Fernández de la Vega, que ha defensat el projecte, ha dit que "aquesta és una llei hereva del millor esperit de la transició i del principi que ens va conduir cap a una democràcia consolidada: la concòrdia". I ha afegit que " aquesta és una llei que pretén fer justícia i de manera molt especial a aquells que es van veure provats del dret a la seva memòria, aquells dels que la seva biografia va quedar silenciada o mutilada durant molts anys".
+ Informació:

04 de desembre, 2006

Festa de la Matança a Nonasp

Organitzat per la Germandat de “San Cristóbal” de Nonasp, amb la col•laboració de l'Ajuntament de Nonaspe i la CAI se celebrarà el dissabte 9 de desembre.


Programa d'actes

07:00 h. MATANÇA. En Lo Portal i seguint el ritu tradicional, d'acord amb la legislació vigent, tindrà lloc el sacrifici del porc, acompanyat de la degustació de pastes i “barreixa”

09:30 h. ESMORZAR. Magre, cansalada, fetge, etc.., tot això fregit en la paella i acompanyat de pa i vi.

14:00 h. MENJAR. Fesols amb pota, sang i seba, carn del porc a la brasa, acompanyada de pa i vi.


Lloc: En Lo Portal.
Preu: Menors, de 6 a 12 anys: 6 €. Majors: 8 €.
Inscripcions: En els establiments col·laboradors o el mateix dia en Lo Portal.

A tots els participants se'ls lliurarà un adhesiu identificatiu que hauran de dur bé visible. En cas que plogui es traslladarà la Festa al magatzem de Joaquín Aragonés, en la Carretera de Fabara.

Festa de l'Oli a La Fatarella


Els principals objectius de la Festa de l’Oli són diversos:
  • Promoure el desenvolupament local mitjançant la valorització de tots aquells recursos relacionats amb la cultura de l’oli susceptibles d’aprofitament.
  • Dinamitzar el sector artesanal alimentari tradicional.
  • Promoure la cultura de l’oli i fomentar la qualitat en aquest camp, a través d’un certamen que aspira a la seva consolidació.
  • Estimular l’intercanvi d’experiències entre els diferents sectors relacionats amb la cultura de l’oli (productors, elaboradors, artesans, consumidors, etc.)
  • Promoure els aspectes socioculturals i els lligats a l’oci.
  • Implicar als ciutadans de la Fatarella i als agents econòmics del municipi en el seu desenvolupament.

Programa d'actes del divendres 8 de desembre:

10:00 h. - Inauguració de la Mostra de Productes Artesanals i Tradicionals, a càrrec de Josep Suñé, Alcalde de la Fatarella i d’un convidat, pendent de confirmar.La fira estarà oberta de 10 a 14h pel matí i de 16 a 19h per la tarda.


10:00 h. - Marxa BTT i caminada de la Festa de l'Oli. Sortida des de davant del Casal.

10:15 h. - Demostració d’elaboració d’allioli (totes les persones que vulguin participar es poden inscriure a l’Ajuntament, han de portar el seu propi morter). Tots els participants rebran un obsequi.

10:30 h .- Esmorzar i degustació de l’oli nou. L’esmorzar consistirà en la tradicional Clotxa: pa de pagès, tomàquets, arengada i botifarra. Hi haurà focs habilitats per coure la clotxa i de gustació de l’oli nou. El preu de la clotxa és de 3 €.11:00 h. - Jocs tradicionals per als xiquets i xiquetes.

12:00 h. - Demostració de la tècnica tradicional de plegar olives. Les inscripcions per participar s’han de fer a l’Ajuntament, hi haurà obsequi per tots els participants.

12:00 a 14:00 h. - Jornada de portes obertes al molí d’oli de la Cooperativa.

16:30 h. - Visita guiada per la Ruta dels Perxes (nucli antic de la Fatarella)

19:30 h. - Mostra de Folklore de les Terres de l'Ebre amb la "Compañía NS Danza: Arrels i Alicia Alomà Group" a la Sala de Ball del Casal. A la mitja part de l'actuació musical es donaran a conèixer tots els guanyadors dels sorteigs i del concurs de fotografia.

+Informació: 8a Festa de l'Oli i 7a Mostra de Productes Artesanals i Tradicionals